Kasutatavus

AirBnb

Olles ise hiljuti just kasutanud AirBnb teenust, siis võin julgelt väita, et saiti on mugav kasutada nii arvutis kui mobiilis, isegi kui spetsiaalset äppi pole alla tõmmatud. Saades aru, et jõuame ööbimiskohta tunnike enne check-ini, sain suhteliselt kergelt üles leida võõrustaja mobiilinumbri ning helistada, et kas on okei, kui jõuame natuke varem, et asjad külmikusse visata enne loodusradadele minekut. Lisaks ei katkenud suhtlus ka kohe peale check-outi, nimelt jäi maha üks müts, mille kohta saime võõrustajalt sõnumi, et võib meile järgi saata.

Ka majutuskoha otsing ise on väga paindlik, kuna meil polnud niivõrd vahet, millisel nädalavahetusel minna, siis saabki valida "I'm flexible" variandi ning "Weekend". 


Üleüldse on filtrite süsteem päris lai ja hästi kasutatav. Lisaks meeldib mulle see, et kõrval on kaart, mille järgi saab ka teha otsuseid, kuhu täpsemalt minna soovid. Eriti hea on see olukorras, kui pole sihtkohaga veel väga hästi kursis, kuid oskad kaardi pealt leida mingeid tähtsamaid objekte, mida kindlasti külastada sooviks ja mis võiks olla suhteliselt lähedal. Või et läheduses oleks äkki mõni metroojaam või bussipeatus. Lisaks on see interaktiivne, et saad ise liigutada ja automaatselt otsib kohe kohti valitud piirkonnas sinu valitud parameetrite järgi.

Info majutuse kohta on samuti väga hästi välja toodud, esiteks muidugi pildid, mis püüavad kõige esimesena pilku, siis lühikokkuvõte sellest, kui palju on magamiskohti ja kas tegemist on korteri või majaga, ülevaade majutusest, nimekiri lisaboonustest ja muidugi kasutajakogemused, mis on väga tähtis osa otsustamaks, kas on mõtet koht broneerida või mitte.

Eesti Raamat

Halva veebisaidi näitena leidsin sellise huvitava variandi nagu kirjastus Eesti Raamat kodulehekülg. Esmamulje pole ehk isegi kõige hullem, täiesti arvestatav veebisait, kasutamine ise on muidugi hoopis teine asi. Esiteks võtab peale igat klikki lehe laadimine aega kuskil 3-5 sekundit, mis praeguste kiiruste juures on terve igavik. Seal on menüüribal selline valik nagu "Kuidas osta?", mille alt saab valida nt Raamatute saki alt "Autorid". Tuleb ette järgnev pilt:
Esiteks võiks loota, et äkki see õpetab saiti kasutama, kuid seda nüüd küll mitte. Hinnafilter tundub olevat tagurpidi ning nagunii ei tööta. Miks osad nimed on suuremad, ei oska öelda, ilmselt klikitakse nende peale rohkem? Võiks anda ju algselt kohe kõikide autorite raamatud, kuid seda ei tee. Autori nimele klikkides avaneb küll eraldi lehekülg autori raamatutega, mis vähemalt sellisel kujul töötab, kuid näiteks Marje Ernits, mis on ometigi suuremas kirjas, selle peale ei õnnestu klikkida, sest see nimi pole link. "Jätka" nupp viib tagasi esilehele.

Kui võtta lahti soodusmüügi lehe, siis seal hinnafilter isegi toimib, sorteerimine toimub isegi päris kiiresti, aga näiteks kui tahta raamatu kohta rohkem infot, siis tuleb kindlasti vajutada raamatu pildile, sest kui vajutada raamatu pealkirjale, tuuleb seal ette kohe kiri: "Lisa ostukorvi" ja siis oled endale lisanud raamatu. Ostukorvis olevat tooteid näeb sellise pildi juurest:
2 too ilmselt tähendab kahte toodet. Proovisin ka valet sooduskupongi panna, selle tõttu tuleb ette veateade ning kerib lehe tagasi täiesti üles, uuesti sooduskoodi sisestamiseks tuleb lehte allapoole kerida. Olen aus, et mina siin lehel vabatahtlikult kaua vastu ei peaks.

Viited:

  1. https://www.airbnb.com/
  2. https://www.eestiraamat.ee/

Comments