MapinHood

 


Ilmselt Robin Hoodi nimest tulnud MapinHood sai alguse pokkerimängust alguse saanud sõprusest Bin Liu ja Arjun Mali vahel. Tihtipeale sattus jututeemaks frustratsioon, mis kaasnes pimedate või vaegnägijatega seotud probleemidega ning takistustega, mis ühiskonnas tihti ette tulevad. Teema oli mõlemale südamelähedane, sest Liu isal diagnoositi 10 aastat tagasi opereerimatu glaukoom ning Mali vanaemal on osaline nägemispuue, mis ei takistanud tal siiski vabatahtlikult kohalikus pimedate koolis lastele inglise keele õpetamist.

Esimene toode, millega koos välja toodi, oli BuzzClip, mis oli u 60-grammine seade, mille sai riiete külge panna ning mis kasutas ümbritseva info lugemiseks ultraheli, et hoiatada kandjat erinevate takistuste eest eri sagedustega vibratsioonidega. Hetkel on aga uusimaks tooteks äpp MapinHood, mis on suunatud üleüldiselt jalakäijatele, kuid millel on palju funktsioone just puuetega inimeste jaoks. Äpp baseerub masinõppel, klientide antud andmetel ja avalikul infol kohalikest õiguskaitseasutustest.

Äpi põhimõte seisneb selles, et praegused GPS navigatsioonisüsteemid põhinevad sõjaväetehnoloogiatel, mis olid põhiliselt mõeldud sõidukite transpordi abistamiseks pikemate distantside puhul, kuid jalakäijate jaoks võiks olla mugavamad vahendid. Alati pole jalakäijana parim lahendus kõige kiirem variant, eriti kui tegemist on erivajadustega inimesega. "500 meetri pärast keerake paremale" on jalakäija jaoks ääretult vähe infot, mis ei anna midagi edasi kõnnitteede äärte või üleüldiselt päriselt jalakäijana ligipääsetavuse kohta. MapinHood annab samas infot kuritegevuse, valgustuse, liiklusõnnetuste, ehitustegevuse jms kohta.

MapinHoodi sildistatud punktidel (märgistel) on neli kategooriat: hüved, vaatamisväärsused, ohud ja teeomadused. Isegi kui tegemist on ajutise ohu, näiteks libeda jääkattega, siis on võimalik see ära märgistada ja kui liigud lähedale, siis antakse sellest hoiatusega teada. Lisaks on võimalik ise otsida lähedalasuvaid pinke, prügikaste, koeraparke, postkaste, jalgrattaparklaid jne. Ka parima võimaliku marsruudi jaoks võib kasutada filtreid, mis väldivad treppe, järske kallakuid, kõrge kuritegevusega alasid või erinevaid takistusi.

Lisaks on asi tehtud inimestele mänguliseks, kuna inimestele antakse ülesannetena teiste kasutajate märgiseid verifitseerida ja selle eest punkte teenida ning kõrgemaid tasemeid saada. Lisaks saab endale või sõpradele jätta mingi teatud piirkonnaga seotud sõnumeid. Näiteks unustades poest midagi osta, võid panna endale meeldetuletuse poe lähedale, et kui teinekord mööda jalutad, siis antakse sulle sellest teada.

Hetkel on beetaversioon olemas ainult Torontos, kuid leian, et see oleks väga kasulik ka Tallinnas. Endise koeraomanikuna tundsin tihti väga puudust sellest, et ei tea, kus on lähim prügikast, kuna nende olemasolu on tihti piiratud, näiteks kortermajade juures. Isegi pinkide kõrval ei pruugi alati prügikaste leida. Lisaks oleks sellest kindlasti abi kohalikele puudega inimestele, sest ka siinsed tänavaolukorrad pole eriti kiiduväärt. Sellise äpiga saaks aga väga hästi selgeks, kus on erilised murekohad, millega võiks kiiremini tegeleda.

Viited:

  1. https://news.microsoft.com/features/ideas-from-the-heart-could-help-make-employment-more-attainable-for-people-with-disabilities/
  2. https://medium.com/@mapinhood/mapinhood-is-the-new-navigation-app-for-people-not-cars-f4f08b4ad78d

Comments